Smještaj Hrvatska

Rezervirajte smještaj direktno preko vlasnika

Kuće za odmor i apartmani u Hrvatskoj
Bazen kućni ljubimci
perilica rublja sauna
perilica posuđa satelitska / kabelska TV
dječji krevet ograđeno imanje
pogled na more internet

Zadar

zadar-monestryZadar je centar Zadarske županije. Povezan je sa Zagrebom i dalje s Europom preko nedavno izgrađene autoceste Zagreb - Split.

Postoji i panoramski put s prekrasnim pogledom koji vodi od Zadra prema Rijeci, a u suprotnom smjeru prema Splitu i Dubrovniku. Vlak iz Zadra vozi prema Kninu i dalje prema Zagrebu. Trajekti plove iz Zadra na obližnje otoke, ali postoji i međunarodna linija koja plovi prema Italiji; Ancona.


Zadarska zračna luka nalazi se 14 km od grada, u Zemuniku.
Zadar je jedna od najprivlačnijih destinacija na cijeloj Jadranskoj obali. Grad je smješten negdje između tri potpuno različita geografska tipa: najviše hrvatske planine: Velebit, ravnog kraja: Ravni Kotari i naravno jadranske obale prepune zaljeva i otoka. Priroda će vas ostaviti bez daha baš kao i stari dio grada zbog kulturne baštine koja krasi cijeli grad.
Na vrhu starog poluotoka nalaze se svjetski unikatne morske orgulje – gdje glazbu stvaraju valovi mora.

Pripremite se na priče o košarci dok pričate sa zadranima jer su tu rođeni Dražen Petrović i mnogi drugi slavni košarkaši.. 

Povijest Zadra:

U 4. st. prije Krista po prvi put se spominje Jadera, kako je u to vrijeme pleme Liburni zvalo Zadar. Tada je Zadar bilo samo naselje, ali su ga Rimljani u 2. st. prije Krista počeli lagano pretvarati u grad: napravili su gradske zidine, ulice i većinu zgrada u starom dijelu grada. Nakon velike migracije ljudi, napada Barbara i velikog potresa grad se stao razvijati i to stanje stagnacije je trajalo sve do 7. st. To je bilo vrijeme bizantinske vladavine, kada je Zadar bio centar bizantinske provincije Dalmatia.

Bizantinska vladavina je imala pozitivan utjecaj na razvitak grada. Grad je imao svoju autonomiju i počeo je razvijati trgovinu i širiti pomorske putove. Zahvaljujući tome i odličnom strateškom položaju Zadar je dominirao od Kvarnera do Kaštelanskog zaljeva.

Dok je Zadar rastao, razvijala se i hrvatska zemlja. Zadar je postao njenim djelom u 11. st. u to vrijeme je i broj hrvatskih stanovnika počeo brzo rasti. Grad od tada dijeli istu sudbinu kao i Hrvatska koja je došla po mađarsku vlast..

zadar

Kasnije je Venecija počela napadati Zadar koji je 1409. prodan Veneciji i tako izgubio dio svoje autonomije. Usprkos tome, Zadar se nastavio razvijati  zahvaljujući ljudima poput Juraja Dalmatinca, jednog od najboljih kipara u Hrvatskoj koji je izgradio šibensku katedralu. U 16. I 17. st  su Turci napali i osvojili zadarsku okolicu pa je bilo potrebno dodatno osigurati i ojačati gradske zidine.

Nakon pada Venecije u 18. st. Zadar je zajedno s Dalmacijom došao pod Napoleonovu vlast ali već 1813. pada pod austrijsku vladavinu, sve do 1918. Dvije godine kasnije grad postaje dijelom Italije te bio je njenim djelom sve do Drugog svjetskog rata.

Stari dio grada je pretrpio teška bombardiranja. Nakon Drugog svjetskog rata Zadar je postao dijelom Jugoslavije. Nakon toga grad postaje povezan sa Kninom željeznicom te je izgrađeno i prvo sveučilište. Zadar je bio ponovno uništen u Domovinskom ratu u Hrvatskoj 1991.

Bio je odsječen od ostalih hrvatskih gradova sve do 1993. kada ga je oslobodila hrvatska vojska. Danas je Zadar slobodan grad koji raste i razvija se, uglavnom u turizmu

Kultura:

Kao i mnogi gradovi na Jadranskoj obali, Zadar također krasi bogata kulturna baština. Dok se približavate starom dijelu grada, prvo što ćete vidjeti su stare gradske zidine kao prave podsjetnike na turbulentnu povijest. Iza njih se nalaze grada vrata iz 16. st. koja vode u labirint starih ulica. Na gotovo svakom uglu moguće je vidjeti neke od gradskih znamenitosti; najpoznatiji je crkva Sv. Donata iz 9.st. nazvana po biskupu koji ju je dao izgraditi.

Ispred crkve se nalazi Forum, Gradski trg iz rimskog doba. Forum predstavlja vrlo razvijen primjer forumskog kompleksa i jedan je od najvažnijih među starim jadranskim gradovima. Osim ovih, najvažniji su i slijedeći spomenici: crkva i samostan Sv. Marije, ponovno izgrađena crkva Sv. Krševana iz 12. st., katedrala Sv. Anastazije iz 13.st., Trg lijepih ljudi, Trg pet izvora i mnoga druga mjesta, vile te ostali spomenici.

Neki od muzeja i galerija za posjetiti u Zadru

 • Galerija umjetnina u zadarskom narodnom muzeju
 • Arheološki muzej
 • Narodni muzej

 

Što razgledati u Zadru:

 • Stario dio grada - okružen gradskim zidinama do kojeg se može doći i “barkarijolima”; malim drvenim brodicama koje prevoze ljude od kopna do starog dijela grada za 1,5 minutu.
 • Morske orgulje - jedinstvene u svijetu, nalaze se na vanjskom djelu poluotoka; instrument čiju glazbu stvara more.
 • Pozdrav suncu - nova atrakcija na kraju poluotoka - impresivna igra svjetlosti u ritmu valova i morskih orgulja

st donat church in zadar

Posjete nacionalnim parkovima:

 • Kornati
 • Paklenica
 • Slapovi Krke
 • Vranjsko jezero - koje se nalzi blizu Biograda i najveće prirodno jezero u Hrvatskoj

 

Stari gradovi u zadarskom području:

 • Nin i Benkovac

Otok Pag – kušajte svjetski poznat sir

Plaže u Zadru:

U Zadru i okolici su sve plaže većinom kamene i uglavnom su prilagođene obiteljima s malom djecom. Betonske plaže možete pronaći ispred hotela koji nudi potpunu udobnost jer nude mogućnost iznajmljivanja suncobrana i ležaljki za plažu.

Malo dalje postoje skrivene uvale koje nude privatnost, mir, tišinu i kristalno čisto more.

2,5 km od Nina se nalazi gradić Šabunike koji je smješten na pješčanom polju. Jako je poznat po prekrasnim pješčanim plažama. Do gradića se može doći kad od Zadra krenete prema Ninu i onda dalje prema Privlaci.

Smještaj u Zadru:

Većina smještaja u Zadru nalazi se u dijelovima grada Borik i Diklo koji se nalaze nekoliko kilometara od centra. U Boriku se nalazi nekoliko hotela - od onih koji uključuju sve do luksuznih hotela sa 4 zvjezdice sa wellness-centrom. U Boriku se nalazi i najveći hotel u gradu. U Diklu se nalazi većina privatnog smještaja u Zadru, ali to ne znači da stario dio grada nema bogatu ponudu smještaja.

Jedan od takvih je i hotel Bastion koji je smješten u samom srcu starog grada. Pošto se Zadar nalazi poprilično blizu zračne luke, vlasnicima smještaja je lako organizirati doček i prijevoz gostiju pa bi bilo dobro raspitati se o tome. U našoj bazi podataka možete pronaći vlasnike koji nude tu uslugu.

Restorani:

Zadarska gastronomija je ista kao i u ostatku Dalmacije - ponude vrve raznim ribljim specijalitetima posluženima uz svježe ili kuhano povrće. Uživajte u odličnoj hrani, odličnoj usluzi i mediteranskom ambijentu. Između ostalog, u ponudi imaju i slatkovodne ribe, mesna jela; obratite pažnju i na ponudu janjetine sa roštilja. Obavezno kušajte i sir sa Paga, pršut i masline iz zadarske okolice.

Neki od najboljih restorana u Zadru su:

Restoran Kornat - jedan od najboljih koji je osvojio mnoge nagrade zahvaljujući kvaliteti. Restoran je smješten pokraj luke, u starom djelu grada. U ponudi imaju samo jela vrhunske kvalitete, a restoran je uređen u stilu galerije.

Restoran Niko - ovaj restoran već 40 godina ima svoju tradiciju i poznat je po prijateljski raspoloženim domaćinima i iznimno ukusnoj hrani. Smješten je u predgrađu grada i pogled iz restorana baca na grad i marinu. Uvijek svježi morski plodovi, brzo osoblje i stari suveniri izloženi u unutrašnjosti restorana usrećit će i najzahtjevnijeg gosta.

Restoran Žvelti Brabor - smješten u djelu grada - Bokanjac. Ovdje možete probati najbolje meso ispod peke - od janjetine, teletine te pečene hobotnice sa krumpirima. S obzirom na popularnost restorana bilo bi dobro rezervirati stol unaprijed.

Zabava i noćni život:

Najbolje vrijeme za posjet Zadru je ljeto jer ćete svaki dan imati osjećaj da se nešto slavi. Možete se opustiti i zabaviti se.

Centar noćnog života je Glavna Ulica u starom dijelu grada poznata i još po nazivu Kalelarga. Mnogobrojni caffe barovi nude dobru glazbu, posebna pića, koktele, te ugodna mjesta u kojima se možete zabavljati do ranih jutarnjih sati.

Ako volite ples i glasnu glazbu posjetite gradske diskoteke: Forum, klubove Gotham i Arsenal u kojima je uvijek dobra zabava.

Kupovina u Zadru:

Tržnica: tržnica je smještena na poluotoku u starom dijelu grada. Ponuda voća i povrća je nevjerojatna - svaki dan se iz okolice Zadra i obližnjih otoka donose svježe namirnice.To je ujedno i jedna od najvećih tržnica u Hrvatskoj. Poznata je po svom ambijentu, a mnogi ljudi dolazi tu kako bi uživali u društvu.

Ribarnica: smještena je u starom dijelu grada odmah pokraj tržnice. I ovdje je ponuda ribe i morskih plodova vrlo bogata pošto je more jako blizu pa je sva riba svježa.

Pravo uživanje je promatrati i fotografirati ribare i njihove brodice.

Trgovački centri: mnogi manji marketi smješteni su u samom centru grada pa tako, ako želite pronaći velike trgovačke centre, morate ići u gradsko predgrađe. Jedina iznimka je novi centar koji je izgrađen nasuprot starog grada. Pokraj crkve Sv. Donata se nalazi mala tržnica gdje možete kupiti suvenire i potrepštine za plažu. 

Korisne informacje:

Ovdje možete pronaći neke od brojeva koji bi vam mogli biti od koristi

Doktor   (023) 239 800 Zubar   (023) 331 004
Policija   (023) 345 111 Pošta   (023) 222 300

Taxi   (023) 251 400

Autobusni kolodvor   (063) 224 503
Jadrolinija   (023) 254 800 Turistički ured   (023) 212 222

 

Kako stići do Zadra:

Automobilom: idite autocestom A1 od Zagreba prema Splitu. Siđite s autoceste na izlaz Zadar 1 ili na izlaz Zadar 2. Od oba izlaza ima oko 15 kilometara do centra grada.

Zrakoplovom: najbliža zračna luka je ona zadarska koja se nalazi 12 km izvan Zadra.

Opcije prijevoza od zračne luke do centra grada su slijedeće: (Sve navedene cijene su samo PROCJENE jer cijena ovisi o nekoliko čimbenika poput perioda u godini, dana putovanja, itd.)

Autobus koji vozi iz zračne luke - vozi nekoliko puta dnevno od zračne luke do gradskog centra. Cijena po osobi je 30 kn.

Taksi: cijena taksija je oko 120 kn, ali bi bilo bolje da se odmah dogovorite za konačnu cijenu.

Slike Zadar:

Zadar_greetings_to_the_Sun Zadar_public_building
Zadar_spanish_house Zadar_see_organ
Zadar_Main_gate Zadar_5_Fountain_Square

 

Joomla SEF URLs by Artio
FaLang translation system by Faboba