Smještaj Hrvatska

Rezervirajte smještaj direktno preko vlasnika

Kuće za odmor i apartmani u Hrvatskoj
Bazen kućni ljubimci
perilica rublja sauna
perilica posuđa satelitska / kabelska TV
dječji krevet ograđeno imanje
pogled na more internet

Trogir

Trogir_AltstadtStari grad Trogirje smješten na obali Kaštelanskog zaljeva, na otoku između Čiova i kopna, spojen kamenim mostom s kopnom. Grad je podijeljen na tri dijela: jedan dio je smješten na kopnu, drugi dio grada je smješten na povijesnom otoku a treći dio na otoku Čiovo. Stari dio grada se često naziva gradom - muzejom zbog povijesnih spomenika kao što su romanski Portal majstora Radovana, portal zapadnih vrata trogirske katedrale, gotička i renesansna remek-djela Gojkovića, Alesija, Ddunkovića, Nikole Firentinca, itd. Posljednjih se godina Trogir podosta razvio i tako postao jedna od glavnih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Gradska uprava dosta ulaže u reklamiranje samog grada, a gradu ide u prilog što je dio UNESCO-ve liste svjetske kulturne baštine. U gradu je registrirano oko 20 000 kreveta što je poprilično velik kapacitet za jedan grad koji ima samo 13 000 stanovnika.

Povijest Trogira:

Iliri su bili prvi stanovnici na području današnjeg Trogira. U 3. i 4. stoljeću prije Krista stari Grci osnivaju koloniju Tragurium. Nakon Grka Trogir koloniziraju stari Rimljani te ga čine djelom svog carstva. Već tada je Trogir imao važnu ulogu, ne samo kao luka, već i kao državni hambar. S padom Zapadnog Carstva, Trogir i stari rimski gradovi u Dalmaciji su postali dijelom specijalne vojničke provincije (temat) Bizantskog Carstva.

Zbog svog otočnog položaja grad nije doživio strašnu sudbina kao Salona koju su uništili Avari i Slavenitijekom jednog od napada. Tijekom seobe Slavena građani uništene Salone bježe u Trogir i tu se naseljavaju.

Od 9. st. pa nadalje Trogir odaje počast hrvatskim vladarima. 1107. Trogir je ovlastio mađarsko-hrvatski kralj Koloman. 1123. su Saraceni osvojili i gotovo u potpunosti razorili Trogir. Nedugo nakon toga, grad se oporavlja ali burna vremena za Trogir tu ne završavaju: grad i dalje često mijenja vladare: kralja Belu IV te razne hrvatske vojvode, uglavnom iz obitelji Šubić.

1420. počinje razdoblje vladavine Venecije i traje sve do jeseni 1797. godine kada Trogir postaje dijelom habsburškog Carstva. Grad ostaje dijelom Carstva sve do 1918, godine, uz iznimku kad je od 1806. do 1814. bio pod okupacijom Francuske.

Nakon Prvog svjetskog rata Trogir postaje dio Države slovenske, hrvatske i srpske, a kasnije i dijelom Kraljevine Jugoslavije. Tijekom Drugog svjetskog rata je grad bio pod talijanskom okupacijom, ali je oslobođen 1944. Od tada je do 1991. pripadao drugoj Jugoslaviji i naposljetku Hrvatskoj.

Kultura:

Trogir je pravo mjesto za ljubitelje kulturnih i povijesnih spomenika, umjetnosti, izvorne arhitekture i lijepih autohtonih, dalmatinskih uličica. Uz to posjetitelji svakako imaju priliku i naučiti o velikoj i kompleksnoj baštini grada kao što su trogirska katedrala, čiji je portal zapadnih vrata izradio Majstor Radovan, gotička i renesansna remek-djela Gojkovića, Alesija, Duknovića, Nikole firentinca, itd. Nema osobe koja posjeti Trogir, a da ne ostane zatečena ljepotom ovog dalmatinskog bisera; gradskim zidinama, kamenim kućama i predivnim dalmatinskim ulicama. Kulturnu vrijednost grada potvrđuje i činjenica što je dio UNESCO-ve liste kulturne baštine.

 trogir-kamerlengo

Najvažniji kulturni spomenici u Trogiru:

U povijesnoj jezgri Trogira nalazi se oko 10 crkvi, brojne zgrade iz 13. stoljeća, vrata grada iz 17. stoljeća i gradske zidine iz 15. stoljeća. Sjeverni ulaz krasi skulptura blaženog Ivana Ursinija, sveca zaštitnika grada. Utvrda Kamerlengoiz 15. stoljeća nudi predivan pogled na grad a tijekom ljetnih mjeseci tu se održavaju i brojni koncerti i druga kulturna događanja. Vojvodska Palača (13. stoljeće) Katedrala Sv. Lovreiz 13. stoljeća s mješavinom gotičkih i romanskih stilova sa unikatnim portalom majstora Radovana koji je bio jedan od velikih hrvatskih umjetnika. Katedrala je obnovljena prije nekoliko godina. Male i velike palače Čipiko iz 15. stoljeća. Gradska loža iz 15. stoljeća

Što razgledati u Trogiru:

trogir-cathedralUtvrda Sv. Nikole
Utvrda Vitturi
Južna i Sjeverna vrata
Kapela Sv. Marije
Crkva Sv. Ivana krstitelja
Stare i nove Čipiko palače
Palača Lučuc
Katedrala Sv. Lovre
Crkva Sv. Petra
Gradska vijećnica
Benediktinski samostan i crkva S. Nikole gdje se čuva reljef grčkog boga sreće, Kairosa koji je vjerojatno napravljen u 1. stoljeću

 

Gradovi u okolici Trogira, posebice Split i Šibenik također su vrijedni posjete, pogotovo jer su i oni na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine. Uz njih, preporučamo i izlet na neke od srednje - dalmatinskih otoka kao što su Hvar, Brač i Korčula. Špilja Vranjača u Dugopolju jedna je od rijetkih dolomitskih špilja otvorenih za javnost na ovom području. Solin- stari grad pokraj Splita sa ostacima drevne Salone.

Smještaj u Trogiru:

Smještaj u starom dijelu Trogira je vrlo ograničen mjestima za spavanje, pa ako želite odsjesti tamo, trebali biste dosta unaprijed rezervirati svoj smještaj. Imate i mogućnost spavanja na kopnenom dijelu grada gdje ima mnogo kuća sa apartmanima za goste.

Ako pak želite provesti cijeli dan na plaži onda je najbolje da potražite smještaj na otoku Čiovu, npr. u Okrugu Donjem gdje se nalazi jedna od najvećih o najpopularnijih plaža na području. Od tamo možete isploviti brodicom do Trogira pa ne trebate ići autom do trogirske promenade. Cijene za smještaj variraju ovisno o tome gdje ga želite pronaći - ako želite smještaj u starom dijelu grada onda ćete platiti više dok se na otoku Čiovu može naći smještaj i po cijeni od 10 eura po osobi.

trogir 

Plaže u trogiru:

Tri najpopularnije plaže u Trogiru su:

Pantan (Trogir)- ova pješčana plaža je idealna za obitelji s djecom, a smještena je 1,5 kilometar istočno od centra Trogira. Plaža je zapravo dio pantanskog riječnog ušća koje, zajedno s Pantanskim Mlinovima čini zaštićeno prirodno odmaralište. Za glad i žeđ se ne trebate bojati jer se na plaži nalazi bar “Mosquito” s ponudom laganih jela, hladnih, osvježavajućih pića i sladoleda.

Plaža Medena (Seget)- smještena je na južnoj strani Trogira i dio je odmarališta Hotel Medena te je, kao i Trogir, povezana cestom sa prekrasnim “Lungomareom” pokraj mora. Plaža Medena je šljunčana plaža gdje možete uživati i u hladu borova. Okolica plaže nudi i razne sportske sadržaje kao što su teniski tereni, nogometna i košarkaška igrališta, odbojka na pijesku i vodene tobogane.

Plaža u Okrugu Gornjem- smještena je na otoku Čiovo u Okrugu Gornjem i ujedno je i najpoznatija plaža na trogirskoj rivijeri. Poznata je i po nazivu “Copacabana” . Posjećuju je mnogi mladi ljudi koji su u potrazi za zabavom. Plaža ima i mnoštvo caffe-barova i restorana.

Restorani u Trogiru:

Većina restorana nudi tradicionalnu dalmatinsku kuhinju, posebice riblja jela, iako možete kušati i jela iz cijelog svijeta. Neki od najboljih restorana su:

Restoran Alga- smješten u starom dijelu grada na Romaničkom trgu. Ponuda jela je odlična- od onih dalmatinskih pa do onih kontinentalnih. U ponudi imaju i jako dobra vina. 

Restoran Fontana- smješten na rivi gdje možete uživati u prekrasnom pogledu ili se opustiti u među vrtovima palmi. Fontana nudi razne vrste najboljih ribljih specijaliteta u gradu ali i cijeli kontinentalni meni. Otvoren je svakog dana od 12:00 h do 01:00 h.

Restoran Sveš- smješten u starom dijelu grada čiji su vrtovi smješteni unutar starih kamenih zidina pa možete uživati u jelu u tišini, bez žamora prolaznika. Ovaj restoran je već dugo pod vlasništvom jedne trogirske obitelji i ima jako dobru ponudu jela i pića. Malo ga je teže pronaći ali vam neće biti žao truda.

Zabava i noćni život:

Tijekom ljetnih mjeseci možete vidjeti skupine turista koji idu u Trogir na jednodnevne izlete. U ranijim večernjim satima možete vidjeti ljude koji se okupljaju na promenade dok drugi sjede u raznim caff-barovima i restoranima na rivi. U kasnim večernjim satima, noćni barovi i diskoteke pretvaraju Promenadu u mjesto zabave do ranih jutarnjih sati. Za one kojima je draži mirniji pojam zabave, grad organizira razne koncerte i druga ljetna događanja tijekom gotovo cijelog srpnja i kolovoza.

Kupovina:

Možete kupiti suvenire gotovo bilo gdje u starom dijelu grada i na rivi. Tržnica je smještena pokraj malog mosta na kopnenoj strani a pored nje se nalazi i supermarket Konzum. Nekoliko kilometara izvan grada prema Splitu se nalazi i trgovina Lidl.

Kako doći do Trogira:

Automobilom:idite autocestom A1: Zagreb - Split, siđite s autoceste na izlazu za Trogir i od tu vam preostaje još oko 15 km do centra grada.

Zrakoplovom:najbliža zračna luka je ona splitska koja se nalazi u Kaštelima, a udaljena je 6 km od Trogira. Mogućnosti prijevoza od luke do Trogira su slijedeće: (sve cijene su samo OKVIRNEjer ovise o nekoliko faktora kao što su doba godine, dan na koji se putuje, itd.) Lokalni autobus:prolazi svakih 20-30 minuta pored zračne luke. Cijena je oko 15 kn. Taksi- cijena se kreće oko 100-150 kn, ovisno o tome gdje točno u Trogiru želite ići.

 

Joomla SEF URLs by Artio
FaLang translation system by Faboba