Smještaj Hrvatska

Rezervirajte smještaj direktno preko vlasnika

Kuće za odmor i apartmani u Hrvatskoj
Bazen kućni ljubimci
perilica rublja sauna
perilica posuđa satelitska / kabelska TV
dječji krevet ograđeno imanje
pogled na more internet

Split

split-rivaSplit je drugi po redu najveći grad u Hrvatskoj i srednjodalmatinski urbani, kulturni i prometni centar.

Zbog vlastite zračne i trajektne luke, grad je ujedno i jedan od najvažnijih prometnih centara u Hrvatskoj, posebice za ljude koji posjećuju Dalmaciju i njene otoke poput Brača, Hvara i Visa zbog trajekata i katamarana koji plove na i sa otoka svaki dan.

 

Split je i važno turističko odredište pa tako gradska uprava pridaje posebnu pažnju i ulaže u poboljšanje usluga, gradsku infrastrukturu i izgradnju novih hotela kako bi se grad prilagodio rastućem broju posjetitelja.

Split se razvio od Dioklecijanove palače koja je izgrađena 1700. godine i koja je na listi UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. Tempo života u Splitu je polagan pa se čini kao da je svaki dan praznik- caffe-barovi su uvijek puni, a gradska riva se naziva “splitski dnevni boravak”.

Razvitak industrije u sjevernom dijelu nije uništio prirodne ljepote grada. Možete ići na more bilo gdje; od plaža oko Marjana pa prema jugu. Posebice je lijepa pješčana plaža Bačvice gdje se svako ljeto održava svjetsko prvenstvo u piciginu.

Split je odlično povezan sa ostatkom Hrvatske i Europe, posebice nakon izgradnje autoceste Zagreb-Split pa sada do Zagreba treba samo 4 sata vožnje. Izlaz sa autoputa A1 za Split je u Dugopolju.

Alternativa za autocestu je panoramska okolna cesta, magistrala prema istoku i zapadu od Splita. Preporučujemo vožnju tom cestom ako niste u žurbi jer će te uživati u pogledu.

Splitska zračna luka se nalazi u Kaštelima koja su udaljena 20 km od Splita. Autobus zračne luke vozi nekoliko puta dnevno od centra do zračne luke i obratno. Željeznička, autobusna stanica i trajektna luka su smješteni u samom centru grada.

Povijest:

Prije otprilike 1700 godina, 295. rimski car Gaius Valerius Aurelius Diocletianus počeo je sa izgradnjom svoje luksuzne palače na mjestu gdje se danas nalazi grad Split. Palača je trebala biti njegovo odmorište. Nakon njegove smrti, palaču su koristili razne važne rimske ličnosti. U 7. stoljeću su ljudi iz Salone pobjegli u palaču nakon što su Avari i Slaveni napali njihov grad.

Od tada se u palači živjelo kao u gradu, a stanovnici su originalnu formaciju palače prilagodili svojim potrebama pa danas palača nije onakvog izgleda kakva je bila u vrijeme Dioklecijana. Ironično je to što su stanovnici gradsku katedralu nazvali katedrala Sv. Dujma, kršćana kojeg je pogubio car Dioklecijan.

split-diocletian-palace

U 10. stoljeću se grad počeo širiti van zidova palače. U 11. i 12. st. Splitom su vladali hrvatski kraljevi a početkom 12. st. vlast su preuzeli hrvatsko-mađarski kraljevi.

13. i 14. stoljeće je bilo vrijeme velikog napretka i boljeg razdoblja za grad. To je bilo vrijeme slobode - Split je bio nezavisna komuna pod nazivom Civitas Spaleti. Najstariji primjer gradskog pravilnika datira iz 1312. godine. U ovom periodu su izgrađene i nove gradske zidine oko palače i te zidine su bile povezane sa samim zidinama palače.

1420. godine Split je pao pod venecijansku vlast sve do 18. stoljeća. To je bio period razvitka grada u gospodarstvenom i urbanom smislu. Kulturna scena si je isto dala maha, pogotovo djelovanjem pjesnika Marka Marulića i njegovih prijatelja. Juraj Dalmatinac je također djelovao u Splitu u to vrijeme.

Vrijeme mira i napretka je prekinuto kada su Turci osvojili tvrđavu Klis pa je grad morao obnoviti svoj obrambeni sustav. Izgrađene su nove kule pokraj vrata grada.

U 18. st. Split je pao pod austro-ugarsku vlast.

Nakon Prvog svjetskog rata Split postaje sve veći upravni, kulturni i gospodarski centar pa se u tom periodu i broj stanovnika počeo povećavati. Kada se izgradila pruga za Zagreb 1925,  grad je postao bolje povezan s kopnom. Industrijski dijelovi grada su se također počeli razvijati, ali je razvitak zaustavljen kada je Split bombardiran u Drugom svjetskom ratu.

Split se poprilično brzo oporavio nakon rata i postao je jedan od najpoznatijih simbola Hrvatske danas

Kultura:

Split nudi mnogo kulturnih i zabavnih sadržaja, posebice u ljetnom periodu kada se oko palače organiziraju razna događanja poput kazališnih drama, opera i koncerata.

Vrlo važnu ulogu igra i HNK (Hrvatsko narodno kazalište) s bogatim programom kroz cijelu godinu.

Najvažniji kulturni simbol grada je Dioklecijanova palača koja je stara više od 1700 godina. Izgrađena je za cara Dioklecijana i njegove sluge. Palača se kroz stoljeća dosta mijenjala, ali atmosfera glavnih ulica sa kamenim kućama, šarmantnim restoranima, galerijama podsjeća na stara vremena.

Osim palače, vrijedno je razgledati i druge starije dijelove grada: Varoš na zapadnoj strani i Radunicu na istočnoj strani palače, stari obrambeni toranj na Gripama, Biskupovu palaču, crkvu Sv. Frane, Marmontovu ulicu, galeriju Meštrović, itd

Što razgledati?

Preporučujemo slijedeće kulturne i zabavne sadržaje u Splitu:

Kulturni:

 • Dioklecijanova palača
 • Stari dijelovi grada- Varoš na zapadu i Radunica na istočnom djelu palače
 • Solin (Salona)- staro rimsko naselje udaljeno 3 km od Splita

Muzeji u Splitu:

 • Etnografski muzej
 • Hrvatski pomorski muzej
 • Galerija Meštrović
 • Utvrda Klis koja se nalazi 8 km od Splita (svi koji vole fotografirati moraju poći tamo)
 • Splitske crkve
 • Spomenik u centru grada

 

Zabava:

 • Zelena splitska oaza, park šuma Marjan; Park ima šumicu, igrališta, mali zoološki vrt i brojne plažice.
 • Obilasci grada autobusima koji idu iz trajektne luke
 • Koncerti u starom dijelu grada, posebice ljeti gdje gotovo svaku večer možete čuti glazbu uživo.
 • Rafting, penjanje po brdu, jahanje i brojne druge aktivnosti se mogu pronaći u voznoj udaljenosti od Splita (kontaktirajte nas za više informacija o izletima i drugim aktivnostima)
 • Obližnji gradovi s prekrasnom prirodom i bogatom kulturnom baštinom: Trogir, Omiš

 

Plaže:

 • Bačvice- pješčana plaža u središtu Splita (ljeti je jako napučena)
 • Plaže oko park šume Marjan
 • Plaže prema Omišu

Za obitelji s djecom preporučujemo plažu u Supetru na otoku Braču oko 500 m udaljenu od pristaništa trajekta.

Restorani:

Većina restorana u Splitu nudi tipičnu meditarnsku kuhinju sa domaćim specijalitetima poput ćevapčića (okruglice od mesa sa začinima), mediteransku pizzu, riblja jela.

Preporučujemo slijedeće restorane u području Splita: (ocijenili smo ih po vlastitom nahođenju)

Bistro Black Cat:

Međunarodna kuhinja, odlične salate, meksička i azijska jela; ujutro poslužuju i ukusne doručke s američkim palačinkama.

Hrana

Usluga

Vino

Ugođaj

Cijene

☺☺☺☺☺

☺☺☺☺

☺☺

☺☺☺☺

☺☺☺☺

Restoran Maslina:

Inspiriran talijanskom kuhinjom s odličnom ponudom jela s tjesteninom ali i pizzama te mesnim jelima. Umak od gorgonzole je nevjerojatno ukusan.

Hrana

Usluga

Vino

Ugođaj

Cijene

☺☺☺☺☺

☺☺☺☺

☺☺☺

☺☺☺☺

☺☺☺☺

Restoran Dalmatino:

Tradicionalni dalmatinski restoran koji nudi lokalna jela i pizze. Terasa restorana je smještena na jednoj od najboljih lokacija u centru Splitu.

Hrana

Usluga

Vino

Ugođaj

Cijene

☺☺☺☺

☺☺☺

☺☺☺

☺☺☺☺☺

☺☺☺☺

Smještaj u Splitu:

Mnoge stare kamene kuće unutar zidova palače su se tijekom zadnjeg desetljeća renovirale i otvorile kao mali hoteli ili luksuzni smještaji što je i povećalo cijene samih smještaja.

Unatoč tome, postoje i drugi smještaj u Splitu s povoljnijim cijenama, ali morate ih rezervirati dosta unaprijed. Ako vam nije previše bitno da odsjednete u starom dijelu grada onda vam preporučujemo Varoš pokraj starog grada, Bačvice koje su vrlo blizu centru i pješice.

Od smještaja u Splitu postoji još i Radddisson Blue Resort i hotel Luxe ali i velik broj starinskih hotela

Zabava i noćni život:

Split nudi sve što želite što se tiče noćnog života i izlazaka.

Tipičan izlazak počinje unutar Dioklecijanove palače gdje se nalazi mnogo barova koji su otvoreni do 1 ujutro i  koji imaju stolove smještene u prolazu ulica. Nakon toga možete otići u diskoteku Bačvice ili Vanilla klub (oni su najpoznatiji u gradu).

Preporučujemo ove barove:

Café Puls, u Diocijanovoj Palači

Ovaj bar se nalazi u starom dijelu grada. Stolići su stavljeni na stepenice koje se penju uzbrdo. Prosjek godina populacije koja se tamo okuplja je od 25-35.

    Usluga    

  Izbor pića   

Ugođaj

Cijene

Glazbeni ugođaj

☺☺☺

☺☺☺☺

☺☺☺☺☺

☺☺☺☺

☺☺☺☺☺

 

Café Gaga, u Diocijanovoj Palači

Nalazi se u starom dijelu grada gdje često svira glazba uživo u starom dvorištu pokraj bara. Ovdje zalazi mnogo studenata jer su cijene vrlo povoljne.

     Usluga    

     Izbor pića    

     Ugođaj    

     Cijene    

Glazbeni ugođaj

☺☺☺

☺☺☺

☺☺☺☺

☺☺

☺☺☺☺

 

LVXOR, na Peristilu u Diocijanovoj Palači

Ovaj bar je smješten točno na peristilu u podnožju katedrale Sv. Dujma; odmah pored ulaza u Dioklecijanove podrume. Tu se često čuje sviranje glasovira ili glazba uživo u vrlo opuštajućem ambijentu. Ovo mjesto je savršeno za uživanje u laganom ispijanju crnog vina. 

     Usluga    

     Izbor pića    

     Ugođaj    

     Cijene    

Glazbeni ugođaj

☺☺☺

☺☺☺

☺☺☺☺☺

☺☺☺

☺☺☺☺

Kupovina:

Što se tiče kupovine, Split nudi sve - od malih lokalnih tržnica i dućana do velikih trgovačkih centara i robnih kuća. Cijene variraju ovisno o tome da li kupujete lokalne proizvode i suvenire ili svjetske marke i proizvode koje su skuplji zbog uvoznog poreza.

Tržnica:

U Splitu ima oko 5 - 6 tržnica. Glavna tržnica se nalazi na istočnom ulazu u Dioklecijanovu palaču gdje možete pronaći svježe sezonsko voće i povrće. Istočno od tržnice možete pronaći kopije svjetskih marki odjeće i ostalog.

Ribarnica:

Ribarnica se nalazi u centru Marmontove ulice. Zanimljivo je u ranim jutarnjim satima promatrati stare gospođe kako prodaju ribu. Iz takvih trenutaka možete izvući inspiraciju i za fotografiranje.

Trgovački centri:

 • Centar Joker- 1 km od gradskog centra
 • Mercator- u predgrađu Splita
 • Emmezetta- u predgrađu Splita
 • City Centar One - u predgrađu Splita

 

Supermarketi- lanci trgovina koji imaju i podružnice u Splitu:
- Billa, Lidl, Tommy, Metro, Kaufland, Kerum, Konzum

Brojevi koji bi vam mogli biti korisni dok ste u Splitu.
 

Doktor      (021) 481 060

Zubar     (021) 489 428

Policija      (021) 307 111

Pošta      (021) 342 400

Taxi      (021) 347 777

Autobusni kolodvor   (060) 327 777

Jadrolinija       (021) 338 333

Turistički ured      (021) 348 600

Kako doći do Splita :

Automobilom: idite autocestom A1 od Zagreba do Splita. Izlaz za Split je u Dugopolju i od izlaza imate 10 km do centra grada.

Avionom: najbliža zračna luka je splitska koja se nalazi 25 km od Splita u Kaštelima. Iz zračne luke do Splita možete doći na slijedeće načine: (sve cijene su samo PROCJENE jer cijene ovise o raznim čimbenicima poput koje je vrijeme u godini, dan puta itd.)

Autobus koji vozi iz zračne luke: vozi nekoliko puta dnevno od luke do centra grada. Cijena po osobi je 30 kn.

Taksi: cijena se kreće oko 300-350 kn, ali se bolje dogovoriti za cijenu prije nego krenete.

Unaprijed rezervirani prijevoz- cijena prijevoza za 1-3 osobe je oko 260-280 kn, a za 4-8 osoba oko 300 pa nadalje..

Joomla SEF URLs by Artio
FaLang translation system by Faboba