Smještaj Hrvatska

Rezervirajte smještaj direktno preko vlasnika

Kuće za odmor i apartmani u Hrvatskoj
Bazen kućni ljubimci
perilica rublja sauna
perilica posuđa satelitska / kabelska TV
dječji krevet ograđeno imanje
pogled na more internet

Island Solta

Šolta je manji otok u srednjoj Dalmaciji koji se nalazi točno nasuprot Splita, zapadno od otoka Brača. Zbog toga što je još relativno nepoznat turistima, ovaj otok obiluje netaknutom prirodom. Otok Šolta je kroz povijest bio omiljeno odredište mnogih poznatih vladara i umjetnika poput: cara Dioklecijana, carice Teute te slavnih pjesnika poput Marka Marulića i Petra Hektorovića.

Solta

Na Šoltu se može stići trajektom iz Splita. Glavna luka na otoku je Rogač a put trajektom traje oko sat vremena. Do Rogača katamarani isplovljavaju redovno, svaki dan, a do Stomorske isplovljavaju samo petkom i subotom. Svi dijelovi otoka povezani su autobusnim linijama. Glavna autobusna stanica nalazi se u Rogaču, odmah pokraj pristaništa.

Klima na ovom „biseru Jadrana“ pretežito je suha, a posebice ljeti kada temperatura dosegne i 30 stupnjeva u hladu. Tijekom godine temperatura nikada ne pada ispod deset stupnjeva. Najveće mjesto na otoku je Grohote (u unutrašnjosti otoka), Rogač, Nećujam, Stomorska (na sjevernoj strani) te Maslinica na južnoj strani sa 7 otočića ispred.

Kad netko spomene Šoltu, odmah pomisli i na magarce koje lokalni ljudi koriste kao prijevozno sredstvo za razna dobra i ljude. Ova lijena ali i korisna životinja se koristila i kao pomoć još od davnih dana Rimljana i to kada su počeli graditi ceste: radnici su puštali magarce da idu ispred njih jer su pronalazili najlakši i najkraći put. 

Povijest otoka:

Ime Šolta dolazi od drevnog imena otoka- “Olint” što bi se moglo prevesti kao „nesazrjele smokve“, dok danas Šoltu nazivaju i “uspavana ljepotica”.

Ovaj otok je bio nastanjen već za vrijeme Ilira. Popularnost otoku je porasla i za vrijeme Rimljana jer su stari Rimljani znali provoditi odmore baš tu, na otoku Šolti. Prva naselja su se izgradila u unutrašnjosti otoka.

Otok Solta

Geografski položaj Šolte je uvelike pridonio i njegovoj bogatoj povijesti. Cijeli otok odiše davnom prisutnošću Grka i Rimljana. Nije važno tko je ostavio trag - osvajač, seljak ili pak umjetnik; svatko od njih je ostavio trag iz svoje ere - od one prethistorijske, antičke, ere starog kršćanstva pa do razdoblja poslije rata.

Šolta je bila poznata po dobrom ulovu ribe na južnoj strani otoka još od vremena Rimljana. I car Dioklecijan je svoju ribu nabavljao baš od tud. Kad su trgovački brodovi došli na Jadran, uzimali su ulov s ribarskih bordova i ostavljali novac u kožnim vrećicama.

Kulturne znamenitosti:

Postoji više od 200 povijesnih pronalazaka među kojima je i gomila prethistorijskih; sarkofazi, rimski mozaici, prve kršćanske zgrade i seoski tornjevi. U Grohotama i Donjem Selu su pronađeni ostaci kršćanske bazilike. Između ova dva sela nalazi se crkva Sv. Mihajla sa prekrasnom gotičkom freskom iz 15.st.

Diljem otoka možete naići na stare seoske vile još iz doba Rimljana. Jedna od njih je i dvorac  u selu Maslinica iz 18. stoljeća koji pripada obitelji Marchi. Spomen-kuća u čast Marka Marulića, slavnog pisca, se nalazi u Nečujmu.

Slikari naive Eugen Buktenica i Milan Kalajžić te Dinko Sule su rođeni u Grohotama u 20. st. Na njihovim slikama većinom prevladavaju otočni motivi te slike iz ribarskog života i mora.

Što razgledati na Šolti:

Najbolje ćete vidjeti gdje se Šolta nalazi u odnosu na druge otoke ako se popnete na najviši vrh otoka Vela Straža (237 m). Popnite se do vrha stazom u hladu borovine. Uz prekrasan pogled; pogled s vrha nudi i savršeno orijentiranje pri odluci odakle početi sa razgledavanjem.

Rogač- nakon dolaska možda biste htjeli razgledati ljepote ovog mjestašca kao i luku.  Možete poći do glavnnog lučkog ureda, benzinske stanice i prekrasne uvale sa plažama poput Banja, Kasjuna i Zustova.

Nečujam- u ovom selu se sve okreće oko turizma. Ovo je najmlađi gradić na otoku, nastao kad su tu izgrađeni prvi hoteli. Otada je selo dobilo i dosta privatnih smještaja. Ovo maleno mjesto je najbolje posjetiti brodom zbog jedne od najvećih uvala na otoku gdje vlada potpuna tišina zbog njenog uvučenog položaja. Čak nećete čuti ni glazbu iz diskoteke ako se ne približite dovoljno obali. Trajektne linije koje svakodnevno voze iz Splita te moderan smještaj su doveli Nečujam na prvo mjesto što se tiče turizma na Šolti.

Stomorska- najstarije nastanjeno selo iz 17. st. I drugo najpopularnije turističko odredište na ovom otoku. Smješteno je na atraktivnoj lokaciji te je preko sezone povezano sa Splitom trajektom i katamaranom  koji plove dva puta tjedno te brodicom za prijevoz putnika koja plovi čak i nekoliko puta dnevno.

Maslinica- smještena je na dalekom zapadu otoka i gleda na 7 manjih otočića. Ovo selo je savršeno kao mirno, romantično gnijezdo za ljubavne parove koji traže mir i tišinu. U ovo mjesto ne pristaju ni trajekti ni katamarani, bez obzira koje doba dana ili noći to bilo.  Do njega se može doći samo autobusima koji voze iz Rogača.

Grohote- najstarije selo na otoku, najpoznatije je po slikarima naïve Eugenu Buktenici, Dinku Suli i Marinu Kalajžiću. Do sela se lako dođe glavnom cestom. Grohote su romantično selo prepuno starih kamenih kuća i kamenih ulica. Možete razgledati i baziliku Sv. Stjepana.

Grohote

Smještaj na Šolti:

Smještaj možete pronaći u svim mjestima na otoku ali se većina smještaja nalazi u Nečujmu. Pošto su sva mjesta savršena za odmaranje, razmislite malo i o tome kada rezervirate smještaj na Šolti. Gradovi Rogač, Nečujam i Stomorska nude i nešto noćnog života i lako su dostupni zahvaljujući trajektima i katamaranima koji plove iz Splita. Maslinica i Grohote su okrenuti prirodi.

Plaže na Šolti:

Obala Šolte je duga 71.3 km. Duž cijele obale se protežu plaže i zaljevi okruženi prekrasnom prirodom. Evo nekoliko najposjećenijih plaža na otoku:

Plaža u Nečujmu- najveća umjetna kamena plaža na otoku. Tamo možete pronaći sve što vam je potrebno za dobru zabavu: bife, restorane brze hrane, iznajmljivanje brodića, stolni tenis, teniske terene i vodeni tobogan. Plaža se redovito čisti i ima tuševe.

Plaža u Stomorskoj- šljunčana plaža koja se nalazi pokraj centra pa je vrlo laka za pronaći. Pokraj plaže se nalaze i prekrasne stijene koje privlače mnoge kupače, a tko želi malo privatnosti može se udaljiti od gomile i uživati u suncu na velikim kamenim pločama.

Plaža u Maslinici- pravi primjer netaknute prirode. Smokvica je tradicionalno selo pa nema moderne opreme ni tuševa već samo more, kamen i sunce. Ima i mnogo malih pećina za sve one koji traže malo privatnosti.

Maslinica

Restorani na Šolti:

Gotovo svako mjesto na Šolti ima bar jedan restoran i kafić. Ponuda jela naravno uključuje tradicionalnu dalmatinsku kuhinju gdje prevladavaju morska jela i sjajna vina. Maslinovo ulje je domaće kao i rakija za aperitiv.

Najveći broj kafića nalazi se u Stomorskoj gdje je ponuđena i noćna zabava. Uz kafiće ima i pizzerije, konobe s glazbom uživo i disko. Kada jedete ribu, budite sigurni da je svježe uhvaćena jer ovo je i poznato ribarsko mjesto.

Zabava i noćni život:

Šoltu se ne bi moglo nazvati otokom zabave već mjestom za opuštanje i uživanje u zdravoj klimi, miru i lijepim trenutcima provedenim u harmoniji s prirodom. Ako tražite otok zabave onda je Pag pravo mjesto za vas.

Naravno da otok nudi ponešto noćnog života; u Stomorskoj se često održavaju ribarske večeri, a mnoge konobe i restorane imaju i glazbu uživo. U Nečujmu se nalazi disko za one koji su željni daljnje zabave.

Kupovina na Šolti:

Na otoku nema velikih trgova i robnih kuća već samo male trgovine sa suvenirima, hranom i marketi u kojima se prodaje domaće voće i povrće. Dok ste u šetnji otokom često ćete naići na natpise na kućama o prodaji domaćeg vina, maslinovog ulja, rakije, itd.

Joomla SEF URLs by Artio
FaLang translation system by Faboba