Smještaj Hrvatska

Rezervirajte smještaj direktno preko vlasnika

Kuće za odmor i apartmani u Hrvatskoj
Bazen kućni ljubimci
perilica rublja sauna
perilica posuđa satelitska / kabelska TV
dječji krevet ograđeno imanje
pogled na more internet

Šibenik

Grad Šibenik je smješten u slikovitom zaljevu gdje teče jedna od najljepših rijeka u Hrvatskoj  - rijeka Krka. Grad se prvi put spominje 1066. kad je bio priznat od strane kralja Petra Krešimira, ali to ne znači da grad nije bio nastanjen u starim vremenima - dokaz tomu su arheološki pronalasci iz mjesta Danilo. U Željeznom dobu grad je nastanjivalo ilirsko pleme Liburni. Ovaj grad je danas glavno upravno, gospodarstveno i kulturno središte regije. Ima oko 50 000 stanovnika i bio je prvi grad u svijetu s izmjeničnom strujom, te je prvi u Hrvatskoj dobio javnu rasvjetu.

Gospodarstvo grada se temelji na industriji; neželjezni metali, aluminij, izradi tekstila, proizvodnji hrane, brodogradnji i turizmu. U okolici se ljudi uglavnom bave vinarstvom, uzgajanjem voća i povrća itd.

Sibenik

Smještaj u Šibeniku:

U gradu Šibeniku i okolici se nude različite vrste smještaja. Grad ima oko 3 000 kreveta u privatnim smještajima. Veći dio smještaja se nalazi u starom dijelu grada. Što se tiče hotela i motela, u ponudi ima oko 1510 soba i apartmana s 3 110 kreveta. U okolici se nalazi i kamp sa 800 parceli. Najpoznatije područje s hotelima  je sklop Solaris sa 5 hotela, apartmanima, vila, kampom i marinom.
Iako manjka vili s bazenima i vikendica, može se pronaći nekoliko vila u blizini grada.

Što razgledati u Šibeniku:

Jedan od najpoznatijih spomenika u gradu je crkva Sv. Jakova koja se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Osim ove, u Šibeniku ima još crkvi, palača i starinskih prolaza u samom centru grada. Kao i svi dalmatinski gradovi, Šibenik također ima glavni trga na kojem su Gradska vijećnica i Rektorova palača. Još jedna zanimljivost je i trg sa 4 bunara kojeg su izgradili Venecijanci 1451. Gradski muzej se nalazi u Rektorovoj palači.

Postoje 4 utvrde u gradu: Sv. Ivan, Sv. Mihovil, Sv. Nikola i Šubićevac. U blizini grada se nalaze i dva nacionalna parka: Nacionalni park Krka i Nacionalni park Kornati. U blizini Šibenika možete posjetiti i tematski park Etnoland Dalmati gdje se možete upoznati s tradicijom, običajima i načinom života u prošlosti. Možete posjetiti i sokolarski centar Dubrava gdje možete vidjeti različite vrste ptica.

Gdje jesti:

U restoranima ćete većinom pronaći domaća ali i međunarodna jela. Lokalni specijaliteti su, naravno, riba, pršut, janjetina i različite vrste ribljih menija. Na ovom području je veliki specijalitet vrsta školjki – dagnje, ali ne samo zbog okusa već i zato što dagnje rastu 3 do 5 puta brže nego igdje u svijetu. Dagnje se mogu pripremiti na više od 140 načina. Najpoznatije vino s ovog područja je Babić, te prošek- desertno vino.

Neki od restorana u gradu:

Zlatna ribica- odličan restoran u zaljevu
Gradska Vijećnica- blizu Sv. Jakova. Zgrada venecijanskog stila gdje možete jesti pod trijemom.
Klub broj 4- jako lijepa staklom okružena terasa u centru grada koja gleda na crkvicu. To je kafić, cocktail bar i grill house. Ponuda koktela je odlična.

Kako stići do Šibenika:

Automobilom: siđite sa sjeverne strane autoceste A1 (Zagreb-Split), a udaljenost od izlaza do Šibenika tj. centra grada je otprilike 5 km.

Autobusom: autobusi voze redovno za Šibenik iz svih većih gradova kao što su Split, Zadar i Zagreb, a pošto je Šibenik autobusni centar, autobusi voze iz gotovo svih manjih gradova u regiji.

Zrakoplovom: Najbliža zračna luka se nalazi u Splitu koja je udaljena 50 km od Šibenika (druga mogućnost je i zračna luka u Zadru koja je 80 km udaljena od Šibenika). Od splitske zračne luke do Šibenika se može doći na slijedeće načine: (sve dolje navedene cijene su PROCJENE jer cijene ovise raznim faktorima kao što su doba godine, dan putovanja itd.)

Autobus- sjednite na lokalni bus broj 37 koji vozi iz zračne luke i idite u Trogir. Iz Trogira redovno voze autobusi za Šibenik. Cijena je oko 80 kn po osobi. Drugi način odlaska je da odete s autobusom iz zračne luke do Splita i tamo sjednete na jedan od bržih autobusa koji voze direktno za Šibenik.

Taksi- vožnja od zračne luke u Splitu do Šibenika iznosi oko 600-700 kn.

Rezervirani prijevoz- cijena za 1 do 3 osobe iznosi 450-500 kn, a za 4 do 8 osoba oko 600-700 kn.

Joomla SEF URLs by Artio
FaLang translation system by Faboba