Smještaj Hrvatska

Rezervirajte smještaj direktno preko vlasnika

Kuće za odmor i apartmani u Hrvatskoj
Bazen kućni ljubimci
perilica rublja sauna
perilica posuđa satelitska / kabelska TV
dječji krevet ograđeno imanje
pogled na more internet

Kastela

Grad Kaštela je nastao iz sedam sela bivše općine Kaštela. Sedam starih naselja razvilo se u Kaštelima i na obali, oko utvrda izgrađenih u 15. i 16. stoljeću od strane plemstva i svećenstva: Štafilić, Novi, Stari, Lukšić, Kambelovac, Gomilica i Sućurac. S gotovo 50 000 stanovnika, grad Kaštela je smješten u zaljevu, između gradova Trogira i Splita.

Riječ Kaštel dolazi od latinske riječi castellum, a označava utvrđeni dvorac. Postoje mnogi stari dvorci i ruševine dvoraca koje možete istražiti na ovom području. Cijelo je područje Kaštela, sa svojim mediteranskim šarmom i bujnom vegetacijom, slikovitim krajolikom i jedinstvenim prirodnim ljepotama privlačilo ljude još od prapovijesti. Duž  svojih dugih i lijepih pješčanih plaža postoji mnogo zapanjujućih vidikovaca i atrakcija okruženih mirisnim šuma.

Kastela

Mještani uglavnom uzgajaju masline i vinovu lozu i imaju vlastite vrtove pune organskog povrća. Druga stvar koju treba istražiti je poznata dalmatinska kuhinja i restorani u Kaštelima. Sigurni smo da će sa svojom jedinstvenošću Kaštela privući vašu pažnju, ali pričekajte dok ne čujete par priča o Kaštelima. A dok ste u restoranu, zatražite njihovo poznato vino, Crljenak Kaštelanski.

Kaštelanski Crljenak je stara, gotovo zaboravljena hrvatska sorta grožđa koja je nedavno došla u središte pozornosti. Zašto? Pa, utvrđeno je da Crljenak Kaštelanski i američki Zinfandel dijele identičan genetski profil ili, drugim riječima, to je ista sorta i to je riješilo tajnu njegovog podrijetla. Pod imenom Zinfandel, iz Carskog državnog rasadnika u Beču (gdje su se prikupljale vrsta iz svih krajeva monarhije), ova sorta grožđa je uvedena u Sjedinjene Države tijekom ranih dvadesetih godina 19. stoljeća.

Kastela Hrvatska

Postoji još jedna fantastična priča iz Kaštela, a mnogi ljudi ne znaju za nju - priča o Miljenku i Dobrili. Njih dvoje dijele istu sudbinu kao Romeo i Julija iz Shakespeareove tragedije. Možda su bili inspiracija? No, priča je pronađena u Kaštel Lukšiću. U sedamnaestom stoljeću, u plemićkoj obitelji Vitturi, rođena je kći Dobrila. Obitelj Rušinić je dobila sina Miljenka. Njih su se dvoje zaljubili, ali je njihova veza bila zabranjena zbog neprijateljstva između njihovih obitelji. Dobrilin je otac pokušao sve da zaustavi vjenčanje, ali bezuspješno. Na kraju su im roditelji dopustili da se vjenčaju, ali Dobrilin otac to nije mogao podnijeti, pa je ubio Miljenka. Dobrila je izgubila razum i ubrzo umrla od tuge. Pokopani su zajedno. Na njihov grob je uklesana poruka "Pokoj ljubavnicima", a u Kaštel Lukšiću još postoje dva dvorca, Vitturi i Rušinić. Stoga, pođite u istraživanje jer Kaštela skrivaju mnogo više nego što ste se nadali.

Što se tiče smještaja u Kaštelima, ima sve što želite. Bilo da želite boraviti u hotelu u Kaštelima ili ste više obiteljski tip koji voli biti na svome i uživati u boravku u apartmanu u Kaštelima ili možda u vili za odmor, smještaj u Kaštelima je raznolika tako da ne bi trebao biti problem pronaći mjesto za boravak. Za sve koji žele biti u kontaktu s prirodom, postoje četiri kampa u Kaštelima, zapravo u Kaštel Starom i Kaštel Štafiliću.

Od ostalih stvari koje treba učiniti i vidjeti, postoji nekoliko muzeja, na primjer Muzej Kaštelanskog područja koji se nalazi u starom povijesnom dvorcu obitelji Ćipiko u Kaštel Novom. Osim toga, Kaštela imaju puno mjesta za zabavu kao što su ljetna pozornica za kino i scenske priredbe ili događanja, plesne terase i nekoliko noćnih klubova.

 

Joomla SEF URLs by Artio
FaLang translation system by Faboba