Smještaj Hrvatska

Rezervirajte smještaj direktno preko vlasnika

Kuće za odmor i apartmani u Hrvatskoj
Bazen kućni ljubimci
perilica rublja sauna
perilica posuđa satelitska / kabelska TV
dječji krevet ograđeno imanje
pogled na more internet

Brela

Cannot find Brela subfolder inside /home2/campingc/public_html/domains/new.solitum.hr/images/stories/Brela/ folder.
Admiror Gallery: 5.0.0
Server OS:Apache
Client OS:Unknown
PHP:5.6.40

Brela su općina u Hrvatskoj, u Splitsko-dalmatinskoj županiji. To je ime vrlo poznato u krugovima turizma zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama i gotovo stogodišnjoj turističkoj tradiciji. Udaljena su od Splita 45 km, a od Makarske 15 km.

Ovo je područje naseljeno od najranijih vremena, a dokaz tomu su prapovijesna, neistražena ilirska naselja u obliku utvrda koja se nalaze na brežuljcima. U 4. stoljeću prije Krista, ilirsko pleme Delmati je živjelo u ovoj regiji, a poslije njih, u 3. stoljeću, došli su Rimljani. Nekropola koja je pronađena u mjestu Soline potvrđuje prisutnost Rimljana. Brela se prvi put spominju oko 950. godine na grčkom jeziku pod imenom "Beroyllia", u djelu bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta "O upravljanju carstvom", kao jedan od četiri utvrđena grada stare općine Neretve (Pagania). Stanovnici Brela, na latinskom jeziku "Brolanenses" prvi su put spomenuti 1315. godine.

Posljednjih desetljeća 20. stoljeća Brela su postala jedna od najekskluzivnijih turističkih destinacija sa atraktivnim prirodnim okružjem, čistim šljunčanim i pješčanim plažama, romantično uređenim šetalištima duž obale, modernim i udobnim hotelima, kućama za odmor, apartmanima, kućama, restoranima i ostalim modernim turističkim sadržajima.

Osvajajući brojne turističke nagrade, Brela su dokazala da zaista imaju kristalno čisto i nezagađeno more i da se stanovnici Brela dobro brinu o svom okolišu. Razvoj turizma utjecao je na smanjenje interesa za poljoprivredu u Brelima. Međutim, stoljetna poljoprivredna tradicija odvijala se u mnogim obiteljskim vrtovima u kojima stanovnici Brela uglavnom uzgajaju masline i vinovu lozu, naranče, limun i sve vrste povrća.

Jedna od najljepših plaža na obali je šljunčana plaža Dugi rat u Brelima koja je duga 900 metara i poznata je po prirodnom fenomenu – velikoj stijeni u moru. Ovaj mini otok, kako ga zovu mještani, postao je simbol Brela. Ugledni časopis "Forbes" u svom članku "Najbolje plaže svijeta 2004." uvrstio je Brela u društvo Kopakabane, St. Tropeza, španjolske plaže Costa del Sol i plaže grčkog otoka Santorinija. Stijena u Brelima je zaštitni znak ovog jadranskog bisera. Mnogo je legendi o tome kako je stijena nađena u moru, ali ne zna se je il ijedna od njih istinita.

Osim plivanja u prekrasnom moru, još ćete u nečemu poprilično uživati u Brelima, a to je hrana! Da, poznata dalmatinska kuhinja stoji vam na raspolaganju da je istražite. Možete uživati u dalmatinskim specijalitetima u idiličnoj atmosferi starih konoba i brojnih restorana u Brelima. Ne zaboravite tražiti domaće vino. Ovo je najbolji način da se upotpuni jelo u Dalmaciji. Zaista, ovdje se pravi dobro vino i koristi se mnogo u kuhinji, ne samo za piće nego i za pripremanje raznih vrsta jela. Nama se svidio poznati crni rižot koji je navodno najbolji kada se pravi u Dalmaciji.

Slike Brela:

Prvi obiteljski pansion otvoren je 1932. godine, a otvorila ga je gospođa iz Praga i dala mu ime "Pansion Soline". Otada se se smještaj i apartmani u Brelima razvili u svim smjerovima. Turističko naselje Soline je zapravo najstariji turistički dio Brela. Već godinama turizam u Brelima se razvija duž cijela obale Brela gdje nastaju novi turistički centri:  Loznica, Podrače - Šćit, Stomarica, Podcrkavlje i Jakiruša, sa mnogo lijepih i udobnih pansiona, restorana i barova. Danas, privatni smještaj u Brelima raspolaže sa više od 4000 kreveta. Obiteljske kuće su uređene sa mnogo smisla za estetiku, u duhu moderne arhitekture i sa njih se pruža lijep pogled na dugo područje od Lozinice do Jakiruše. Prijem i odnos prema gostima je na najljubaznijem nivou, a to najbolje potvrđuju dodijeljene medalje i priznanja. Neki ljudi dolaze u Brela na odmor već 20, 30 ili više godina za redom. Lijepo je kada netko pronađe mjesto koje im se toliko sviđa da izgube interes za sva ostala mjesta. Ako tražite apartman u Brelima ili vam se više sviđa boraviti u jednom od hotela u Brelima, mogli biste postati jedni od onih koji dolaze u Brela godinu za godinom. Ako nam ne vjerujete, pogledajte na Internetu slike ovoga mjesta. Zaista je jedinstveno u svojoj ljepoti. U Brelima također možete iznajmiti i vile za odmor ako preferirate tu vrstu smještaja. Za one koji žele provesti svoj odmor na otvorenom, bez zidova, u Brelima je nekoliko kampova koje ćete obožavati. 


Lungomare, šetnica koja se proteže 18 km od zapadnog dijela Brela do Podgore. U Brelima možete isprobati i pješačke i biciklističke staze ili posjetiti teretanu i wellness u nekom od hotela. Možete povesti svoju voljenu osobu ili prijatelja na brod i ići u ribolov ili jednostavno roniti.

Penjanje po stijenama je relativno novi sport i nudi sve vrste tečajeva, većinom one srednje težine iako ima i mnogo lakih putova. Glavna značajka tih penjališta su ploče koje zahtijevaju preciznost i izdržljivost. Potencijal tih stijena iznad Brela je otkrio austrijski alpinist Christian Hacker koji je zajedno sa svojim prijateljima uredio gotovo sve smjerove. Kada se penjete ovim stazama bit ćete oduševljeni pogledom na more i na obližnje otoke Hvar i Brač. Ova stijena zadivit će i iskusne penjače i početnike.

Već smo rekli da je ljepota Brela jedinstvena, ali čini nam se da to trebamo reći opet. Brela su pravi biser Jadrana sa svojim prekrasnim plažama, borovim šumama, kristalnim plavim morem, mediteranskom klimom, sportskim terenima, marinom, prekrasnim opuštajućim okolišem, odličnom uslugom u luksuznim hotelima i privatnom smještaju. Sve ovo jamči vam nezaboravan odmor!

Stomorica je jedna od lijepih uvala na području Brela. Mnoge kuće za odmor u Brelima smještene su oko brežuljka sa prekrasnim pogledom na obližnju plažu. Kakvoća zaštite okoliša i upravljanja plažama potvrđena je plavom zastavom koja se vijori nad plažom.

Vrulja je veličanstveno mjesto u Brelima gdje litice uranjaju u more na dubine veće od 100 metara. Mnogi pokušaji da se utvrdi konačna dubina nažalost nisu uspjeli. Ovo je za ronioce očaravajuće mjesto. Svako novo ronjenje na ovom mjestu je uvijek drukčije i zbog toga zanimljivo jer se mnoga jata riba tu okupljaju kako bi se hranili.

Za kraj smo ostavili nešto za one koji svoj odmor vole provesti goli. U Brelima postoji nudistička, osamljena i mirna plaža koja je raj za sve nudiste. Možda ćete sada pridobiti neke nove članove u zajednicu.


Joomla SEF URLs by Artio
FaLang translation system by Faboba