Smještaj Hrvatska

Rezervirajte smještaj direktno preko vlasnika

Kuće za odmor i apartmani u Hrvatskoj
Bazen kućni ljubimci
perilica rublja sauna
perilica posuđa satelitska / kabelska TV
dječji krevet ograđeno imanje
pogled na more internet

Bol

Bol je grad smješten na južnoj obali otoka Brača, u srednjoj Dalmaciji. To je najstarije obalno naselje na otoku. Bol se prvi put spominje u nekim dokumentima iz 12. stoljeća. Prvi stanovnici bili su Iliri u Bolu i kasnije su došli Rimljani. Otokom Brač, kao i Bolom vladali su Mlečani, Rimljani i Mađari. Sva ta razdoblja su ostavils svoje tragove koji su vidljivi u povijesnim spomenicima. U povijesti su se stanovnici uglavnom bavili ribarstvom i vinogradarstvom. Danas su ljudi u načelu usmjereni na turizam, jer je grad veoma popularno turističko odredište. Grad je poznat po svojim plažama, posebice po Zlatnom Ratu koji je prirodni fenomen. U obliku je jezika koji mijenja smjer svog vrha prema strujanju mora.

Bol Brac

Smještaj u Bolu:

Kao vodeća destinacija na otoku Braču, Bol nudi sve vrste smještaja. U 1927. osnovan je prvi motel. Napravljen je od renovirane kuće koja je kasnije povećala kapacitet. Nakon toga, sve je više i više kućanstava počelo osiguravati smještaj. Danas postoje brojni hoteli i hotelski kompleksi poput Bretanida, Borak, Elaphusa, Bonaca i drugi. Većina hotela se nalazi u području Zlatni Rat. U okviru privatnog smještaja naći ćete sobe, apartmane i privatne kućama. Tu je i nekoliko manjih kampova. Smještaj u Bolu obuhvaća i dominikanski samostana koji nudi prirodu i mir za one koji su u potrazi za duhovnom i fizičkom relaksacijom.
Osim smještaja možete naći niz rekreativnih aktivnosti, kao što su tenis, a naročito windsurfing koji je izuzetno popularan na plaži Zlatni Rat. Nekoliko tvrtki pruža početni tečaj za windsurfing i kite surfing.

Što vidjeti u Bolu:

Na istočnoj strani grada, nalazi se svetište više od 1000 godina staro. Dominikanski samostan je sagrađen 1475 i njegova crkva sadrži vrijedna djela iz renesanse i baroka. Samostan uključuje botanički vrt i muzej vrijednih arheoloških nalaza s otoka.
Zmajeva spilja je zanimljiv nalazište zmaja???. Pronašao ih je svećenik u 15. stoljeću. Špilja također ima veliki broj starinskih kultnih simbola.
Galerija umjetnina "Branislav Dešković" nalazi se u renesansno-baroknoj palači, to je galerija suvremene hrvatske umjetnosti s više od 300 slika i skulptura.
Pustinja Blaca je vrlo vrijedan spomenik. Nekada je to bilo skrovište za pustinjake koji su pobjegli od Turaka.

Bol

Gdje jesti:

Bol ima niz restorana, brojne pizzerije i zalogajnice. Restorani nude tipična dalmatinska jela, jela pripremljena od plodova mora, mesa i različitu vegetarijansku hranu. Bračka janjetina je također vrlo poznata. Možete uživati u poznatom vina iz ovog područja, Plavcu.

Kako doći do bola:

Autom:  autocestom A1, Zagreb-Split, izlaz Dugopolje i slijedeći putokaze do splitske luke.

Zrakopolovom: Najbliži aerodrome je onaj u SPlitu, 25km izvan centra grada gdje možete uhvatiti trajekt ili katamaran za otok Brač. S aerodrome postoji nekoliko prijevoznih opcija za doći do Splita/Bola. (sve cijene dolje navedene nisu precizne, cijena ovisi o nekoliko faktora, kao što su vrijeme u godini, dan putovanja, itd.)

  • Bus – autobusom s aerodrome do centra Splita, odakle ima nekih 100m do katamarana ili 500m do trajekta.
  • Taxi – cijena taksija je oko 300kn, dogovorite se za cijenu prije nego krenete s aerodrome.
  • Unaprijed rezervirani prijevoz – cijena za 1-3 osobe je oko 260-280 kuna, 4-8 osoba oko 300kn. Neke agencije nude I prievoz do Supetra ili Bola.

 

trajekt:  trajekt do Supetra na sjevernoj strani Brača je najčešči i odlazi iz Splita 15-20 puta dnevno u glavnoj sezoni. Cijena je 27kn po osobi. Bol je od Supetra udaljen 36km. Do njega se može doći taksijem ili autobusom.

Također možete ići trajektom iz Makarske do Sumartina na istoćnoj strani otoka. Od tu je negdje 28km do Bola.

Katamaran: iz Splita postoje katamaranske veze do Bola i Milne, nažalost samo nekoliko polazaka dnevno.

Joomla SEF URLs by Artio
FaLang translation system by Faboba