Smještaj Hrvatska

Rezervirajte smještaj direktno preko vlasnika

Kuće za odmor i apartmani u Hrvatskoj
Bazen kućni ljubimci
perilica rublja sauna
perilica posuđa satelitska / kabelska TV
dječji krevet ograđeno imanje
pogled na more internet

Island Vis

Vis je otočić u centralnoj Dalmaciji, udaljen 45 km od kopna i 8 km od otoka Hvara. To je najudaljeniji nastanjeni otok u Hrvatskoj. Godinama je turistima pristup otoku bio zabranjen jer se koristio u vojne svrhe. Dijelom zbog toga, dijelom zbog svoje udaljenosti, otok nikad nije bio prepun turista.  Kao rezultat toga otok je pun neistraženih područja s netaknutom i divljom prirodom. Posljednjih godina se često pisalo o “tajnom” otoku i njegovim nevjerojatnim, prekrasnim plažama i predivnom kristalno plavom, čistom moru.

Na Vis se može doći iz Splita i to trajektima i katamaranima koji svakodnevno plove prema otoku. Oba; i katamaran i trajekt pristaju u glavnom gradu - Visu. Kada trajekt pristane, autobus dočekuju putnike koji trebaju ići do Komiže ili drugih mjesta na otoku.

Tijekom glavne sezone međunarodni trajekt, koji inače vozi na relaciji Splita - Ancona - Split, također pristaje i u Vis.

Izleti na selo oduševiti će one kojima je dosadila gradska atmosfera i svakodnevni užurbani ritam. Moći ćete uživati u pogledu na brojne vinograde, maslinike, prekrasne pejzaže, a sa najvišeg vrha na otoku – Hum (587m) ispod kojega se nalazi i Titova špilja, spomen iz novije povijesti, sa prekrasno uređenim vidikovcem pored crkve se sv. Duh na vrhu pruža se panorama na grad Komižu, raskošna polja te okolne otoke (Biševo, Jabuka, Palagruža…) Ako je vrijeme lijepo i zrak čist moguće je vidjeti i obalu Italije. Provedite večer na vrhu kako biste vidjeli zalazak sunca - taj dojam će se zasigurno ostati duboko urezan u vaše sjećanje.

Vis otok

Grad Vis je, zahvaljujući svoj povezanosti s kopnom, jedan je od najvećih gradova na otoku -  grad se proteže kroz gotovo cijeli zaljev što znači da čini ujedno i jednu od najvećih morskih promenada u Hrvatskoj, te čini večernja šetnju nečim što morate iskusiti.

Ljudi se navečer skupljaju u restoranima i barovima duž promenade i često uživaju u nastupima lokalnih klapa.

Drugi veći gradić na otoku je Komiža, koja se nalazi na drugoj strani otoka. To je jedan od najšarmantnijih primorskih gradića u Hrvatskoj. Od Komiže do otoka Biševa koji se nalazi 5 km od Komiže svaki dan voze taxi-brodovi. Na otočiću Biševu se nalazi jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija - Modra špilja koja reflektira jedinstvene odraze različitih nijansi plave i srebrne boje što oduševi svakog posjetitelja.

Vis odmor

Povijest otoka Visa:

Vis je bio nastanjen već u starim vremenima i jedan je od najstarijih naseljenih mjesta u Hrvatskoj. Dionizije Stariji, tiranin iz Sirakuze, osnovao je prvo naselje - Issa u 4. stoljeću pr. Krista. Stara Issa je bila neovisna grad - država te gradski i trgovački centar Jadrana. Čak je imala i vlastiti novac. Issa je ostala neovisna do 1. st. pr. Krista, kada je postala dio Rimskog carstva. Nakon toga Issa gubi na svojoj važnosti, ali još uvijek ostaje važno strateško mjesto zbog mogućnosti kontrole svih morskih putova.

U 7. i 8. stoljeću Hrvati počinju naseljavati staru  Issu, te se jako brzo miješaju sa lokalcima i mijenjaju ime iz Issa u Vis. 

925. godine hrvatski monarh Tomislav preuzima administraciju nad otokom. Nakon smrti hrvatskog vladara Krešimira uslijedio je rat za naslijeđe te Narentinci, pod vlašću srpskog princa Časlava Klonimirovića 948. osvajaju otok. Period njihove vladavine traje vrlo kratko jer uskoro Bizantinci vračaju kontrolu nad otokom. Braća srpskog vladara Stefana Nemanje; Miroslav i Strašimir su napravili prepad na Vis 1184 i 1185.

U Srednjem vijeku vladari se često izmjenjuju pa je dugo vremena otok bio i pod vlašću Venecije koja je osnovala glavno naselje - Velo Selo. Tijekom venecijanske i austrijske dominacije otok se zvao Lissa. Nakon Bečkog kongresa 1815, Vis je ušao pod vlast Habsburške Monarhije.

Tijekom 2. svjetskog rata Vis je, u jednom trenutku bio i skrovište za Josipa Broza Tita, vođu jugoslavenskog pokreta otpora. Strateška važnost Visa je još jednom bila dokazana.

U tom periodu, na otoku su organizirani i povremeni kampovi za izbjeglice koje su tamo čekale odlazak u Italiju i Egipat. Vis je bio sjedište zračne sile i mornarice Ujedinjenih snaga pa i dan danas britanski vojni veterani posjećuju otok zbog godišnjeg turnira u kriketu. Otok Vis je mjesto gdje su se odvijale bitke protiv Talijana i Nijemaca, mjesto gdje se odvijala sva komunikacija sa saveznicima i mjesto gdje su se potpisivali sporazumi. Veliki doprinos u borbi protiv tlačitelja postavlja Vis na poseban položaj u vrijeme mira. Nakon rata, jugoslavenska Narodna armija je koristila otok kao glavnu mornaričku bazu.

U idućih 45 godina je bilo više vojske nego stanovnika, a stranim turistima je pristup otoku bio zabranjen. Nije se ulagalo u gospodarstvo jer je sve bilo okrenuto prema vojsci. Jedina trgovina koja se odvijala, kao i tisuće godina prije, sastojala se od pravljenja vina i ribarstva. Na slici ispod vidi se vojni tunel koji je povezan sa mrežom podmorskih sistema tunela gdje su vojnici živjeli i radili.

Kad je Hrvatska postala nezavisna, njena mornarica nije tražila natrag svoja postrojenja i mnoge napuštene zgrade su se počele upotrebljavati u civilne svrhe, uključujući i aktualna događanja. Područje na Humcu, najvišem vrhu na otoku se još koristi u vojne svrhe.

Kulturne znamenitosti:

 

Ovaj predivan otočić skriva mnoštvo znamenitosti za razgledavanje, u obalnim gradovima ali i u selima u unutrašnjosti otoka. Grad Vis, ili stara Issa, je izgrađena na uobičajenoj gradskoj matrici. Najvažniji ostaci iz tog vremena su: terme, nekropola, kazalište i ruševine luke. Sakralno nasljeđe ima vrlo bogatu povijest - crkve diljem otoka te prekrasan franjevački samostan.

Vis je privlačio mnoge plemićke i bogate obitelji pa se danas tu nalaze sljedeće vile: Jakša, Dojmi, Delupis i Hektorović. Zbog svoje strateške važnosti u prošlosti, sada se tu nalaze ruševine mnogih utvrda: venecijanskih, engleskih i austro-ugarskih. Međutim, najpoznatiji su spomenici iz 2. svjetskog rata: Titova špilja i mnogi podzemni tuneli upotrebljavani za jugoslavenska vojna vozila.

 Vis, a pogotovo Komiža je bogata plavom ribom. Ribarska tradicija ovog gradića je tako jaka da su čak izumili i posebnu vrstu ribarske brodice - Falkušu. Koliko je Gajeta Falguša bila funkcionalna govori nam činjenica da je bila upotrebljavana čak do druge polovice 20. stoljeća. Oni koji su u potrazi za kulturnim događanjima, svakako trebaju podsjetiti Komiški ljetni festival gdje se mogu poslušati tradicionalne izvedbe muških zborova.

 Grad Vis - glavni je i najveći grad na otoku. Smješten je u prirodno zaštićenom zaljevu koji čini vrlo dobro sklonište od otvorenog mora i lošeg vremena. Turizam se počeo razvijati tek prije 15 godina nakon demilitarizacije, kad su se otok i grad počeli otvarati za turiste. Ostaci vojnih objekata na sjeverozapadu i sjeveroistoku viške uvale svjedoci su prisutnosti Jugoslavenske Armije.

 Komiža- mali slikoviti gradić, smješten u zaljevu na zapadnoj obali otoka. Povrh njega nalazi se najviši vrh na otoku- Hum. Komiža je poznata po dvjema stvarima: plažama i ribarstvu. Plaže su prekrasne, bile šljunčane ili pješčane, te su okružene netaknutom prirodom.

 Biševo- ovaj otočić smješten preko puta Komiže svjetski je poznat po svojoj Modroj špilji, u koju se može ući samo brodicom ili plivajući, ali samo kad je lijepo vrijeme. Postoje taxi-brodice iz centra Komiže koje svaki dan plove na Biševo. Modra špilja je posebno zanimljiva roniocima, a u posljednjih nekoliko godina su se  na tom rajskom mjestu  održavala čak i vjenčanja.

 Rukavac je turističko odmaralište i bivši ribarski gradić udaljen 10 km od Visa. Njegova lokacija ga čini najsigurnijom lukom na južnom dijelu otoka. Ako tražite lijepe plaže, Rukavac je definitivno mjesto za vas. Među mnogim plažama ovdje, šljunčana plaža “Srebrna”  je najpopularnija i smatra se jednom od najljepših plaža u Dalmaciji. Ponuda privatnog smještaja je bogata i na visini te je moguće čak i iznajmiti motorne brodiće. To je odličan način za razgledavanje obližnjih uvala i otočića. Grad ima tržnicu i restoran gdje možete uživati u lokalnim gastronomskim specijalitetima i odličnom viškom vinu.

 Milna- ovo seoce se nalazi blizu Rukavca i također je poznato po svojim prekrasnim prirodnim, pješčanim i šljunčanim plažama. “Zaglav” je jedna od najboljih pješčanih plaža u regiji kao i “Srebrna” u Rukavcu. Zaljev Milne predstavlja idealno odredište za one koji traže miran obiteljski odmor u prekrasnom prirodnom okruženju. Ljubazni domaćini i kvalitetan privatan smještaj  garantiraju nezaboravan odmor na ovom otoku.

 Vinogradi- viški vinogradi su među najboljima u Dalmaciji zbog odlične pozicije i netaknute prirode. Autohtone vrste koje se uzgajaju na Visu su: Plavac mali (uzgajan na Stončici, Smokova, Tiho braće polje - Kulor, Vagon, Borovo polje, Ljubišće Velo i Malo, Milna, Zaglav, Podstražje i Biševo). Uglavnom su smješteni u unutrašnjosti otoka a posljednjih godina su vlasnici otvarali i male restorane gdje možete kušati sve što nude. Domaćini su vrlo ljubazni i često vlasnik sjedne s gostima kako bi malo popričao s njima.

 Smještaj i apartmani Vis:

Osim jednog hotela u gradu Visu, jedini smještaj koji je dostupan je privatni smještaj  koji se većinom sastoji od simpatičnih kamenih kućica. Većina smještaja u kategoriji onoga što nazivamo privatni smještaj odnosno apartmani Vis može se pronaći u gradu Visu i Komiži ali isto tako i u manjim mjestima.

Plaže na Visu:

Paže na Visu su savršene za one koji traže mir i tišinu, netaknutu prirodu i kristalno čisto more. Cijeli otok je pun fenomenalnih plaža svih vrsta. Najbolje plaže su skrivene pa preporučujemo unajmljivanje skutera.
Zaljev Stončica sa istoimenom plažom koja podsjeća na havajske plaže, smješten je 6 km od Visa na sjeveroistočnoj obali. Taj pješčani zaljev je vrlo pogodan za obitelji s djecom. Možete iznajmiti smještaj i jesti u zanimljivim lokalnim restoranima. Stončica je savršeno mjesto za svakog tko traži mir i tišinu te odmor daleko od civilizacije. Nema telefona, tekuće vode već zalihe kišnice. Stončica ima dobra mjesta za sidrenje za turiste s brodovima.

 

 Plaže Vis

Zaglav je najveća i najljepša pješčana plaža na cijelom otoku. Smještena je pokraj Milne. Postoje dva načina kako stići tamo: sa taxi- brodovima iz centra Milne ili desetominutnom šetnjom obalom. Možete jesti u restoranu ali i iznajmiti smještaj.

Plaža Srebrena je smještena u Rukavcu pokraj Milne. To je prekrasna bijela šljunčana plaža za koju mnogi kažu da spada među najljepše na Jadranu.

Restorani na Visu:

Vis je po mnogočemu tradicionalan, a posebice što se tiče gastronomije. Većinu ponude čine  jela od svježih morskih plodova. Posljednjih godina se razvio agroturizam u 10-ak ruralnih kućanstava na Visu i Biševu. Lokalni kulinarski specijaliteti poput komiške pogače, jela ispod peke, srdele sa roštilja, viškog brudeta (grah i rezanci s ribljim temeljcem) nude se uz domaće vino. Tradicionalna jela je nemoguće zamisliti bez plodova mora.

Favoriti među restoranima na otoku Visu:

JASTOŽERA- nalazi se u Komiži. Poseban izgled ga čini jako privlačnim turistima jer je u prošlosti taj prostor služio kao skladište za pohranu jastoga (jastog= lobster). Jedna od posebnosti ovog restoran leži i u tome što možete ući u restoran i brodicom. Zidovi su urešeni na starinski način. Ponuda jela je jako kvalitetna, posebice što se tiče jastoga ali i izbora vina. Preporučujemo vam da rezervirate stol unaprijed!

AGROTURIZAM DARKO- ovo je jedan od mnogih manjih posjeda, seoskih domaćinstava i restorana u seocima diljem otoka. Kako raste interes turista za seoski turizam tako raste i kvaliteta ponude i usluge. Kod Darka ćete iskusiti pravi domaći ugođaj i prirodnu kvalitetu. Seosko domaćinstvo Agroturizam Darko smješteno je u selcu Žena Glava. Tamo se poslužuju delicije iz vlasnikovog uzgoja: neprskano voće i povrće iz vrta, masline i maslinovo ulje, kozji sir, vino te riblji specijaliteti.

Zabava i noćni život:

Vis nije otok koji može ponuditi divlji noćni život, besane noći i glasnu glazbu. To je otok mira, tišine, lijepe prirode i velike povijesti. Vis je mjesto gdje se čovjek može u potpunosti odmoriti i relaksirati. Postoji nekoliko zanimljivih caffe barova među kojima nekolicina radi gotovo koliko i noćni klubovi ali to je sve što se tiče takve vrste izlaska.

Ljeti se na Visu održavaju koncerti. Ne smijete propustiti i ljetno kino na Visu koje je gotovo nenadmašno kada se radi o ambijentu, na samo metar od obale.

Vožnja biciklom je poprilično popularna na Visu iako je kraj podosta zahtjevan za vožnju, ali je isto tako i savršen način za istraživanje otoka. Bicikli, automobili i drugi načini prijevoza se mogu iznajmiti u gradu Visu pokraj trajektne luke.

Kupovina:

U Visu, Komiži, Rukavcu i Milni tržnica je otvorena tijekom ljetnih mjeseci. Moguće je kupiti i tek ulovljenu ribu što zahtjeva rano ustajanje. Voće, povrće, maslinovo ulje i drugi domaći proizvodi mogu se kupiti na manjim tržnicama u Visu i Komiži ili kod lokalnih stanovnika koji ih prodaju blizu ceste.

 

Doktor (021) 711 633

Stomatolog   (021) 711 663

Policija   (021) 711 006

Poštanski ured  (021) 711 050

Taxi   (098) 9622 508

Jadrolinija   (021) 711 032 

Turistički ured   (021) 717 017

Joomla SEF URLs by Artio
FaLang translation system by Faboba